Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2015 03:48 - Колко струва един човешки живот в България?
Автор: zlatko1 Категория: Забавление   
Прочетен: 1097 Коментари: 0 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да убиеш без да ти мигне окото и да си тръгнеш .. В какво сме се превърнали ние? Ислямско пророчество отпреди 1400 години се сбъдва. Русия или ИД превзема Истанбул?

Пътните произшествия в страната ни сякаш станаха ежедневие. Магистралите и пътищата се превърнаха в състезателни писти, а на хората спря да им пука.
image

Всеки ден невинни хора загиват по пътищата ни, а виновниците за произшествията крият лицата си от телевизионните камери, докато защитата им нагло оправдава отнемането на човешки живот пред съда.

Случаят добива гласност, но за три дни всичко отшумява, сякаш никога нищо не се е случвало. Докато превишената скорост, алкохола, жаждата за адреналин и човешката глупост не отнемат поредния живот.

Пак се вдига се шум, след което всичко потъва в тишина.

Сценарият се повтаря - отново и отново. Това е така познатото "дежа вю" в страната ни.

Хиляди хора изгубват живота си, заради глупостта и безотговорността на убийците на пътя.

А къде са те?

Вкъщи са си, при семейството и близките си. Необезспокоявани и безнаказани, единственото наказание, което изптърпяват е гризенето на нечистата им съвест, която повечето дори не притежават.

Обществото недоволства, но всичко отминава и заминава, държавата мълчи, а съдебната система все повече и повече се превръща в съучастник на убийствата на пътя.

Доказателство за това е поредната трагедия, която сполетя страната ни.

На 6-ти октомври 18-годишният Дани Мохамед Фахд ал Келани блъсна пешеходец по пътя към местността Копитото, след което избяга от местопроизшествието.

Жертвата, 63-годишен мъж почина на място.

Няколко часа след инцидента младежът напусна страната с баща си и замина за Румъния, въпреки че семейството му разбра, че той е издирван от полицията. Келани беше задържан именно на границата.

Въпреки че Софийският градски съд остави убиеца (без извинение) в ареста, втората инстанция прецени, че може да пусне с по-лека мярка задържания, тъй като няма опасност той да извърши ново престъпление.

Мотив за решението е  чистото съдебно минало на Дани Мохамед Фахд ал Келани, фактът, че учи и работи едновременно, както и добри личностни характеристики.

Когато прочетох тези редове, побеснях.

Не мога да кажа, че се учудих чак толкова, от факта, че съдебната система остави поредния убиец на пътя безнаказан, но това вече премина всякакви граници. Глупостта, безрасъдството, а в някои случаи и алчността на съдебната система е добре позната на обществото ни, но едно не разбирам:

Не е ли останала капка човещина в душата им?

Не се ли поставя съдията на мястото на починалият старец? Не предполага ли, че той е можел да бъде на мястото му? Не предполага ли, това може да се случи на семейството му, на близките му? Не се ли замислят защитниците на този човек. Каква постъпка защитават?

Не е ли останала капка жал  в мръсните им души? Изчезнала ли е съвестта им? Изчезнали ли са човешките им ценности?

Относно постъпката на 18-годишният убиец,възпитанието не ми позволява да напиша думите, с които искам да го нарека. Да сгасиш човек и да продължиш пътя си, да отнемеш живота му и да не ти мигне окото. С какво съществуването на този  джигит е по-ценен от този на 63-годишният дядо? С какво си повече ти от този човек?

Пиша тези редове и място не си намирам от бяс и яд. В какво сме се превърнали?

Може ли да се нарече човек този, който убива? Той не заслужава да бъде наречен дори и животно, защото животните имат инстинкт да убиват, за да заситят глада си.

В този ред на мисли, защитата на подъдимия най-безочливо е изтъкнала като довод това, че Келани е помислил, че е сгазил животно а не човек.

Що за довод? Що за приказки? Чува ли защитата думите, които изрича? Мисли ли, че някой би й повярвал извън съдебната зала? Навън никой не би оправдавал постъпката на този мислещ се за безсмъртен и недосегаем млад мъж.

Прокуратурата ясно изтъкна факта, че животът на блъснатия е можело да бъде спасен, ако водачът беше спрял и  оказал помощ.

За защитата е важно, че младежът не е опитал да се укрие, а е заминал по работа.

Пак питам: Ще изречете ли това пред близките му?

Как там ще оправдаете същество, отнело човешки живот.

Окончателното постановление на Апелативния съд гласи, че няма опасност Келани да извърши ново престъпление, затова наложената му мярка е единствено задържане под домашен арест.

Един от мотивите за решението на съда е чистото съдебно минало на Дани Мохамед Фахд ал Келани, както и фактът, че той учи и работи едновременно, както и, че притежава добри личностни характеристики.

В какво се изразяват те?

Безрасъдство, жестокост, надменност, наглост, чувство за недосегаемост? В какво?

Бил работел и учил едновременно. Ами и аз работя и уча, половината от обществото ни работи и учи. Критерий ли е това, че

той няма отново да нарани или убие човек,

без  да му мигне окото?

Постановлението може да бъде обжалвано на по-късен етап единствено, ако се появят нови факти, които да изискват различна мярка. Какви? Ново убийство, може би?

В какво се е превърнало обществото ни? В какво сме се превърнали ние?

Не мога да го преглътна.

Не искам да живея в такова общество, не искам да живея в такава държава.
image

НИЕ ТЪНЕМ В КОРУПЦИЯ И СТРОИМ МАГИСТРАЛИ. ДА ИМА ПЪТ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ТУМБИ АФГАНЦИ! ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН НЕ НАПУСНЕ СТРАНАТА



Гласувай:
20



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zlatko1
Категория: Забавление
Прочетен: 1616154
Постинги: 803
Коментари: 399
Гласове: 818
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031