Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2015 10:16 - Боко прави совалки по тъмно за реформите
Автор: zlatko1 Категория: Забавление   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 15.07.2015 14:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вечерни совалки по най-важните реформи – съдебна, пенсионна и здравна, е направил Бойко Борисов завчера. Премиерът е имал разговор с лидера на ДСБ Радан Кънев, в който се е опитал да изглади позициите в управляващата коалиция, за да се случат в срок ключовите промени.„Това и на моя министър съм го препоръчал и снощи с Радан Кънев се видяхме, казал съм го същото и на него – да се опитаме малко да спрем с квалификациите, а да си придвижим реформата“, заяви Борисов. И продължи: „Води се някаква престрелка – абсолютно безсмислена, и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някаква междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от Висшия съдебен съвет“, коментира той.
image
image

 ГРАЖДАНИНЪТ НА РЕПУБЛИКАТА Е ВРАГ С ПАРТИЕН БИЛЕТ
„Имам рядката привилегия да не гледам телевизия, да не слушам, защото съм емоционален човек и ще изригна, защото знам много повече от всички останали“, коментира Бойко Борисов в отговор на въпрос за протеста срещу главния прокурор. Борисов припомни, че във времена, когато е бил поставен под натиск, партията също е била под натиск, най-важните хора, включително и той, са били разкарвани по прокуратурата: „Тогава не съм си позволил да дам или кажа една лоша дума заради организацията, наречена прокуратура. Забранил съм и по линия на съда да се казва“.

Борисов беше категоричен, че в момента най-важното е да има консенсус около конституционните промени. „Моля всички да се върнат крачка назад, да успокоят нападките. Особено по тези три изключително важни неща за съдебната система, може да имаме не 160, а над 200 гласа. Ако се промени, това да стане по-бързо производството за тези крадци е важно, защото излизат с висящо дело и отиват да крадат пак. Но разделянето на ВСС е изключително важно за съдебната система. Съдии да избират и контролират съдии, прокурори, да се събират, ако трябва един път в годината“, заяви Борисов.
image

Идеята за отстъпки, които да направят и двете спорещи страни по съдебната реформа, се изразява в това реформаторите и правосъдният министър Христо Иванов да се откажат от намаляването на мандата на главния прокурор от 5 на 4 години, пише „Стандарт“. А също така от предвидената възможност за импийчмънт. Но да остане разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии.

Не е ясно какво е отговорил Радан Кънев. Но той и хората му втвърдиха вчера позицията си по отношение на другата ключова реформа – пенсионната.

Реформаторите заявиха, че оттеглят подкрепата си за ключови промени в Кодекса за социално осигуряване, въпреки че на първо четене гласуваха „за“ плана „Калфин“. Това стана ясно след среща в парламента вчера между Радан Кънев, вицепремиера Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и представители на ГЕРБ. Срещата дойде два дни, след като Калфин заяви, че Кънев и Блокът се опитват да търгуват промените в конституцията срещу пенсиите.

На срещата лидерът на ДСБ представил нови предложения, които Реформаторският блок ще внесат преди второто четене на законопроекта. Срокът за депозиране на идеи изтича довечера. „Някои от предложенията са приемливи, други променят философски концепцията на предложенията от правителството“, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

„Искаме правото на избор за осигуряване за втора пенсия – НОИ или частен фонд, да важи само за лицата родени между 60-та и 70-та г., които имат смесено осигуряване“, заяви Радан Кънев. Предложението за хората, родени след 1970 г., които през целия си трудов стаж са внасяли вноски за втора пенсия в универсален фонд, е да не могат да местят парите си.
image

Реформаторите настояват правото на окончателен избор откъде да получаваш втора пенсия да става не 5, а една година преди пенсиониране. Освен това блокът ще предложи намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсален фонд, да не е с 28%, а с 15%, след като се отчете, че и държавата финансира осигуровките с 12%. По думите на Кънев под въпрос е и подкрепата на реформаторите за увеличението на осигурителната вноска. Правителственият проект предвижда от 2017 г. осигуровката за пенсия да нарасне с 1% и с още 1% от 2018 г.

По нито една от тези точки обаче реформаторите не са получили подкрепа от Калфин, Горанов и ГЕРБ. „Разделянето на осигурените в универсален фонд на две категории допълнително усложнява системата, която и без това е достатъчно сложна. Не виждам нищо лошо в това да се даде право на избор за всички, още повече че пенсионните фондове ще имат възможност да се докажат, че те са добра инвестиция“, коментира Ивайло Калфин.

Докато течаха разговорите по реформите, кандидатът на реформаторите за управител на БНБ Бисер Манолов не беше избран в ръководството на банката. Въпреки това десните подкрепиха номинирания от ГЕРБ за гуверньор Димитър Радев. Привечер реформаторите бламираха собствения си здравен министър – Петър Москов. Те знаково отсъстваха при гласуването на здравната реформа. 



Тагове:   прави,   боко,   реформите,   тъмно,   совалки,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zlatko1
Категория: Забавление
Прочетен: 1625320
Постинги: 803
Коментари: 399
Гласове: 818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930