Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2014 14:51 - Александър Симов: Б. Б. е истинският злодей от тефтерчето на Златанов
Автор: zlatko1 Категория: Забавление   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 26.11.2014 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Аз съм от хората, които се радват на възроденото желание на "Протестна мрежа" отново да излезе на улицата и да заяви присъствие в обществения, а не само в управленския живот на страната.

 А темата, която са избрали, е повече от удачна - тефтерчето на Златанов е зловещ символ на начините, по които функционира България - авторитаризъм на задкулисното шушукане, сенчеста политическа воля, която посича противници, опозиция, всеки, който в един злощастен миг загуби своя политически и партиен капитал.

 И все пак в протеста им срещу Цацаров има нещо много удивително, дори бих казал мистериозно. Ще си позволя да оставя дори настрани фактът, който най-много ги възмущава - дали инициалите Д.П. са били преправени на 10, каквато версия върви в обществото. Аз съм склонен да вярвам, че това е възможно, въпреки че първоначално тази версия и някакви странички от тефтерчето изтехока в сайта "Фактор", нещо като черна цитадела на истеричното дясно светоусещане у нас, а тук под "дясно" разбираме дълбок набор от емоции, които не е задължително да имат партийно представителство.

 Д.П. може да присъства в тефтерчето, а може и да не присъства. Аз няма да се правя на последна инстанция по този случай. Корпулетният медиен бос е достатъчно всеприсъствена фигура, за да се окаже и на страничките на това тефтерче. Както не бих изключил и възможността всичко това да е просто една фалшификация, опит за поредно подгряване на една гражданска емоция. Нямам представа.

 Но, честно казано, и конкретното име в случая не е важно. Да, ако е имало фалшификация, извършена в прокуратурата, това поставя много интересни въпроси, но дори и те са странични пред основния - въпросът на въпросите, така да се каже.

 Това тефтерче е биография на един изпълнител. Едно чиновническо момче за мръсни поръчки. Някакъв си второкласен гербаджия, поставен на поста, за да бъде използван като държавно оръдие срещу неудобни хора. Тоест Златанов е симптом, но не е самото явление.

 Всички знаем, че моделът "Златанов" си има един конкретен инженер. В онази държава, в периода 2009 - 2013 година, всичко ставаше с благоволението на един-единствен човек. Дали някой си мисли, че Филип Златанов е самостоятелен играч? Дали някой се заблуждава, че имаме насреща си солист, който е изгубил здрав разум и се е опиянил от разредения въздух в управленските висоти. И най-важното - всички знаят името на този човек.

 Всички са наясно с него. Този, същият, сега отново е премиер на страната, вече подкрепян от реформатори, националисти и псевдолеви, а никой дори и за миг не иска да посочи, че казусът с тефтерчето не трябва да бъде наричан "Златанов", а направо - аферата "Борисов". Присъствието или неприсъствието на Делян Пеевски там е един екзотичен детайл, нещо като луксозна подправка в този гъст вещерски коктейл, но основният барман е съвсем друг - Б.Б.

 И въпреки това знание - "Протестна мрежа" излиза да протестира срещу Цацаров. При цялата сила на един главен прокурор и неговата недосегаемост, дори и той е персонален избор на Борисов. Позволих си да напиша във фейсбук, че да протестираш срещу Цацаров и Пеевски днес е като да протестираш срещу бръснарите на Хитлер, а не срещу самия Хитлер.

 Какво - да не би Борисов да се е преродил като ангел, само защото е опакован с послушни реформатори? Да не би изчезването на тефтерчето да облагодетелства само Д.П.? Мистерията около изчезналия документ трябва да бъде търсена в ядрото на партия ГЕРБ, но точно това, мистериозно, изобщо не се споменава. Или "Протестна мрежа" е намерила някакъв начин да изпадне в частична амнезия, или просто вдигането на пушилка е самоцелно занятие, някаква димна завеса, която да скрие истинския проблем.

 А истинският проблем е, че тези, които най-много реваха за съдебна реформа и ставаха и лягаха с тази фраза, отидоха да я правят с авторите на тефтерчето на Златанов. Заради това страничният зрител живее с усещането за някакъв сюрреализъм. Това е все едно да ти пробутат роман на Куелю и да твърдят, че четеш Достоевски - разликата веднага се усеща. Подлостта също.

 Ако някой иска да търси корените на проблема, истинските бащи на инициалите, трябва да се върне пред Министерския съвет, където отново се окопава истинският автор на тефтерчето на Златанов. Дали Д.П. е в него, дали се говори за Ц.Ц. или И.Ф. - истинският проблем се нарича Б.Б. А десните шамани заобикалят тази тема като протестански пастор стриптийз клуб. Защото днес всички, които върнаха Борисов на власт, трябва да дават отговори, колкото и да не им се иска.

 Първият от тях ще е за проклетото тефтерче, което описва в каква държава живяхме преди и какво точно върнаха в Министерския съвет нейните реставратори. Много е готино да се вживяваш в ролята на перманентен протестър, но протестът се получава, едва когато има автентична основа и посочва истинския злодей. Заради това май протестът на ПМ събра около 30 души. Ако го бяха направили пред Министерския съвет, ако наистина бяха спасили душите си, щеше да има много повече. Но пък колко е по-готино да се занимаваш със страничните инициали, а не с Б.Б. 
image

 

 Б.Б. раздава постове, пък всичко останало е просто едно изчезнало тефтерче...

image




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zlatko1
Категория: Забавление
Прочетен: 1615892
Постинги: 803
Коментари: 399
Гласове: 818
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031