Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 08:31 - Новите български чорбаджии
Автор: zlatko1 Категория: Забавление   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 05.01.2015 12:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ГЕРБ почти готов с тройна коалиция. Търси се четвърти партньор заради лоши спомени от триадата при Станишев,

Следващото правителство да бъде подкрепено от нова тройна коалиция – ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Около това са се обединили по време на първата си среща председателят на партията победителка на вота Бойко Борисов и петимата лидери на блока – Радан Кънев, Божидар Лукарски, Меглена Кунева, Корман Исмаилов и Николай Ненчев.

Тази първа и безпрецедентна по рода си среща се състоя във вторник вечерта в централата на ГЕРБ. Основата й цел е била нормализиране и затопляне на отношенията между доскоро враждуващите формации. След двучасовите разговори бе съобщено, че вече са по-близо до коалиционно споразумение. Лидерът на СДС дори разкри, че Борисов обещал до края на другата седмица да сложат парафите и да съставят кабинет. Съгласили се, че ако е успешен, може да изкара целия си мандат. Досега РБ настояваше за предсрочни избори след две години, след което да се свика Велико народно събрание.

„Не трябва да има правителство на малцинството, излъчено само от Реформаторския блок и ГЕРБ“, обявиха след срещите Кънев и Лукарски. Според тях ГЕРБ трябва да реши коя ще е третата формация, която ще участва в управляващата коалиция, и дали това ще бъде АБВ. Според Лукарски третият в коалицията ще бъде Патриотичният фронт. Тайната мисъл на тъмносините била коалицията да не е много голяма, за да не пада „цената“ на едно министерско кресло.

По време на разговорите лидерът на „Народна партия свобода и достойнство“ Корман Исмаилов омекнал и вече не бил против споразумение с патриотите. Той обаче настоял в коалиционното споразумение да има общ текст, че ще се спазват правата на човека, няма да има език на омразата, краен национализъм и популизъм.

Борисов не бил много щастлив от това да има нова тройна коалиция заради лошите асоциации с времето на Станишев. Затова той искал да привлече още един партньор във властта, разказаха запознати. Самият факт, че РБ оставя на Борисов да прецени кой да е третият партньор в коалицията, означавал, че имат готовност да преглътнат и АБВ като четвърти партньор, намекват от централата на ГЕРБ. Самият Радан Кънев обяви, че приемат възможността АБВ да подкрепя отделни политики. Консултациите с БСП, АБВ и патриотите ще се проведат днес. Разговорите със социалистите ще бъдат в парламента. След събота, когато Кунева се завръща от Брюксел, ще има тройни консултации – с РБ и патриотите. Възможно е те да станат и четворни – заедно с АБВ.

Поканата към реформаторите дошла лично от Борисов. Той им предложил кафе, но никой не посегнал и не отпил от него, разказаха участници. Домакинът ги посрещнал сдържано, тонът на разговора бил партньорски и ги изпратил с думите „Довиждане. Долу ви чакат журналисти. И успех!



Тагове:   нова,   дума,   ГЕРБ,   търси,   коалиция,   свято,   Срамна,   тещо,


Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zlatko1
Категория: Забавление
Прочетен: 1624987
Постинги: 803
Коментари: 399
Гласове: 818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930