Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 10:22 - Тайните на Цецо Наглецо
Автор: zlatko1 Категория: Забавление   
Прочетен: 717 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2014 09:35


 Разграден двор. Точно това е светлината, в който прокуратурата представи Специализираната дирекция за оперативни и технически операции във вътрешното министерство - службата, която осъществява следенето и подслушването.
Техника за милиони е била използвана абсолютно безконтролно, а отчетите, когато са били записвани, са отбелязвани в халваджийски тефтер. Лично главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че засега 2/3 от изнесеното в сигнала, пренесен от лидера на БСП Сергей Станишев за безконтролно подслушване на политици, общественици и бизнесмени, е факт, а за другото не се знае, защото в началото на проверката служители на СДОТО са разглобили техниката от прочутия миниван с отвертка в опит да прикрие следите си.

От 2008 г. законите посочват експлицитно кой отговаря за случващото се в тази дирекция:
Чл. 34а, ал. 1 т. 1 от Закона за СРС гласи: Контролът върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи.
Чл. 37а от Закона за МВР гласи: Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" се ръководи от директор, който се назначава от министъра на вътрешните работи.
Или казано по друг начин – само и единствено вътрешният министър може да контролира работата на СДОТО и работата в МВР по подслушване и следене. И би следвало да го знае добре, защото, откакто е министър, лично Цветанов на два пъти е сменял началника именно на тази служба.
Въпреки ясните факти бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отказа да признае вина, като вместо това посочи за виновни Иван Костов и Сергей Станишев. В духа на институционална еклектика той каза, че е изпълнил законовите си задължения, защото в парламента е била създадена парламентарна подкомисия за контрол на СРС-тата (която ГЕРБ всячески блокираше). Същият този Цветанов, който през последните три години и половина газеше презумпцията за невиновност, раздаваше присъди и считаше, че простият арест е достатъчен, за да докаже вината, каза, че прокуратурата предполагала, а не била доказала злоупотреби.

Истината е, че Цвeтанов няма полезен ход. В единия случай излиза, че той е разпореждал незаконно подслушване, а в другия, че не може да изпълнява законовите си задължения и не е способен да гарантира, че няма да бъдат нарушени правата на българските граждани, а прекомерната безотговорност, както добре знаем, граничи с умисъла.

image
 








Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zlatko1
Категория: Забавление
Прочетен: 1628278
Постинги: 803
Коментари: 399
Гласове: 818
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930