Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2018 21:41 - Цветлин Йовчев: Реакцията на Екатерина Захариева за убийството на руския шпионин беше странна
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 666 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2018 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Системата за сигурност не сработи при сделката за ЧЕЗ, смята бившият вътрешен министър и директор на ДАНС

 
                                                                             
 

"България, както и всички европейски държави, са плацдарм на информационна война. Включително и на хибридна война между Русия и САЩ". Това обяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 бившият министър на вътрешните работи и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. 

Той коментира и обострените отношения на международната сцена, главно между Русия и Великобритания, след убийството на бившия двоен агент Сергей Скрипал с химическо вещество. 

„Нямам съмнения, че зад атаката срещу Скрипал стои държава. Буквално само няколко държави могат да набавят това вещество, с което е извършено убийството. И ако не е държава, то е много влиятелна група. Независимо каква е крайната цел. Това ще доведе до обостряне на отношенията между Русия и НАТО", каза още Йовчев. 

Според него позицията на министъра на външните работи Екатерина Захариева в Туитър, обявила, че подкрепя Великобритания, е била излишна. 

"Мисля, че все още няма решение на Министерски съвет, каква трябва да бъде българската позиция по въпроса. По принцип ние категорично трябва да осъждаме тази атака, без да я адресираме към някого. Ще кажа обаче, че намирам тази реакция за странна. Вие казвате глупост. Освен това не виждам какво България може да спечели от подобна реакция. 

Кризата е изключително сериозна. И се надявам премиерът вече да мисли по въпроса и скоро да свика Съвета по сигурност. 

Не знам как ще реагира Турция. Нямаме реакция и на Европейския съюз. Затова трябва да изготвим различни сценарии, според които и ние да подготвим нашата реакция”, обясни ексшефът на ДАНС. 

Цветлин Йовчев говори и за това какъв трябва да бъде фокусът на разузнаването и контраразузнаването. 

"В контраразузнавателен аспект бих акцентирал върху две направления – Русия и Турция. Както и срещу джихадистки организации. Трябва да има фокус върху бългомохамедански общности и циганските гета", допълни бившият министър. 

"Трябва да има фокус върху енергетиката в разузнавателен аспект. ЧЕЗ само по себе си не е опасност за националната сигурност, но електроразпределнието е от критично значение за националната сигурност и заради това то трябва да бъде наблюдавано. Неслучайно съоръженията за електропразпределение са включени в инфраструктурата, свързана с националната сигурност, включително и в Европа. Така че продажбата на ЧЕЗ трябва да бъде наблюдавана", обяви Йовчев. 

"Капиталите сами по себе си няма нужда да бъдат наблюдавани. Важно е кой е собственикът. Да се види дали това е реалният собственик – да се види какви са му намеренията и може ли да управлява. И дали няма намерение скоро да препродаде. 

Според мен системата за сигурност не сработи при тази сделка. Целта на системата не е да знае дали "Инерком" е искал да купи ЧЕЗ. Целта е да се види произхода на капиталите, кой стои зад тях. Защото ако бе свикан Съвета за сигурност към Министерски съвет, то имаше време да се парира тази сделка. Включително и със законодателни мерки. Защото тази сделка вече удари върху репутацията, не само на България, а и на Чехия", завърши бившият вътрешен министър.

 

 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073790
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031